Britomart

22 September 2020

Towering tens of meters into the air, this magnificent greenwall created by Natural Habitats is the focal point of the atrium on Takutai Square in the Britomart precinct. ⁣

At the time of install this greenwall was the largest in New Zealand, comprising of 60 custom-made panels.

Location: Auckland

Date Completed: 2020

Project Type: Commercial Green Walls

The greenwall features a custom designed planting palette that has a combination of native and exotic species chosen for their low light and maintenance requirements.

⁣The overall composition was influenced by the shadows that fall on the wall during the day, with repetition of planting patterns loosely referencing those found in traditional Maori carvings. ⁣

The introduction of these vertical gardens improved air quality, acoustics and thermal performance of the building.

They provide a place for natural ecology in the commercial environment and give office occupants with a sense of connection with nature. ⁣

At the time of install, this greenwall was the largest in New Zealand, comprising of 60 custom-made panels.

As the walls are only 120mm deep, containing Natural Habitats’ innovative inert medium as opposed to soil, they could be easily fixed into the atrium’s existing stud pattern.

Download PDF

Back to Articles