logo
Copyright Natural Habitats 2016
 

Design Workshop

Design Workshop

Image

Article Exert

A rennovation outside and in has created a stylish home overlooking Auckland’s Panmure Basin that’s perfectly suited for a contemporary outdoor lifestyle. The garden tranformation, designed by Mark Read of Natural Habitats Landscapes, utilises stone, screens and subtropical planting.

The brief:
Mark’s clients wanted him to come up with a concept for the exterior, including the entranceway and pool area. “It was important to the owners that on completion it looked like a new home, not a do-up, so all visible surfaces had to be new” he says.

City Seclusion:
Privacy was an important consideration with this Auckland garden as the property borders a public walkway, says Mark. “We needed to screen some areas and open others out to the views The relationship of the house and garden to the Panmure Basin had been enhanced by targeting desirable vistas, creating vantage points and minimising fencing.”

Keep it Clean:
The clean lines and subtle shades used for the house are carried through into outdoor living spaces, creating a continuous flow between home and garden. “The integrated approach to this project and the constraints around what can be done to an exisiting building called for a restrained colour palette,” says Mark.  “Because we were doing a pool renovation (as opposed to a new build) we had to work with the existing location and parameters. The continuous design them also creates a much improved transition fron inside to out, blurring the boundaries of each.”

Image

Image